Про нюанси податкового законодавства – на гарячій лінії у Пустомитівській ДПІ

  • 170

 

У Пустомитівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства.
На запитання додзвонювачів відповідав завідувач сектору з надання адміністративних та інших послуг Пустомитівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Андрій Костишин.


Найактуальніші запитання прямого зв’язку та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.


Запитання. Який розмір нецільової благодійної допомоги не треба оподатковувати?


Андрій Костишин: Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що у 2023 році дорівнює 3760 гривень.

Запитання. Чи передбачена відповідальність за розголошення відомостей, які містяться у
поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації?


Андрій Костишин: Відомості, які містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, подані згідно з підрозділом 94 розділу ХХ Кодексу, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його посадовими особами без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду. За розголошення такої інформації, у тому числі внаслідок службової недбалості або допуску до інформації інших осіб, які не мають такого права, а також незаконне використання таких відомостей посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, притягуються до цивільної, адміністративної, кримінальної та іншої відповідальності згідно із законом.


Запитання. Які особливості формування фіскальних чеків?


Андрій Костишин: Хочу поінформувати, що реєстратор розрахункових операцій повинен, зокрема, забезпечувати накопичення контрольно-звітної інформації у разі неможливості передачі її через порушення зв’язку із сервером обробки інформації з будь-яких причин та автоматичну передачу накопиченої інформації до сервера обробки інформації після відновлення зв’язку. Також відбувається блокування проведення розрахункових операцій у разі неможливості передачі контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформаціїпротягом 72 годин. Блокування виконання функцій реєстратора знімається після усунення причини його виникнення. Тобто блокування РРО відбувається у разі неможливості передачі контрольно-звітної
інформації до сервера обробки інформації (відсутності електропостачання, Інтернету) не раніше ніж через 72 години. Водночас після відновлення такої можливості РРО розблоковується та накопичена інформація передається до сервера автоматично.


Запитання. Чи змінилася форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно,
відмінне від земельної ділянки?


Андрій Костишин: Звертаю увагу, що внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема, у новій формі декларації передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1та 2);
Декларацію доповнено інформацією щодо:
- адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у додатках 1 та 2);
- строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20-21 розділу І
додатка 1, колонки 19-20 розділу І додатка 2);
- деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст.50
Податкового кодексу України( рядки5.1,5.2 розділу ІІ у додатках1 та 2).
Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023 року.


Запитання. Які види діяльності дозволено на І групі фізичним особам-підприємцям, які
застосовують спрощену систему оподаткування?


Андрій Костишин: ФОП, що застосовує спрощену систему оподаткування І групи не може мати найманих працівників, а обсяг доходу протягом календарного року не може перевищити 1118900 грн (167 розмірів мінімальної зарплати). Такий ФОП може здійснювати продаж товарів у роздріб лише з торговельних місць на ринку та надавати побутові послуги населенню. Це, зокрема, ремонт, пошиття одягу, взуття, текстильних, галантерейних виробів, меблів за індивідуальним замовленням, техобслуговування та ремонт транспортних засобів, побутових електроприладів, теле-, аудіо-,  відеоапаратури, годинників, велосипедів, ювелірних виробів, надавати послуги перукарень, прибирання тощо. Повний перелік видів побутових послуг, які може надавати ФОП І групи наведено в п.291.7 Податкового кодексу.


Запитання. Чи зупиняється граничний термін подання повідомлення для розблокування
податкових накладних під час війни?


Андрій Костишин: Відповідно до п.102.9 ст.102 Податкового Кодексу України на період дії
правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється
перебіг строків, визначених Податковим Кодексом України та іншим законодавством,
контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Відповідно, якщо
закінчення терміну 365 календарних днів, встановленого для подання платником податків
повідомлення про надання пояснення у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, припадає
на період війни, то такий перебіг строку зупиняється.

 

 

Податківці Пустомитівської ДПІ запрошують громадян до декларування

 З початку 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. Надходження податку на доходи фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів є одним із важливих податків, що надходить до громад району і є вагомим внеском  до  місцевих бюджетів. Тому громадяни, подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, підтримують саме місцевий бюджет.
Тож днями на цю актуальну тему відбувся тренінг в Пустомитівській ДПІ для відвідувачів Центру обслуговування платників.
 Під час заходу фахівцями було повідомлено, що у 2023 році потрібно подати декларацію тим громадянам, які отримували протягом 2022 року доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування, та при виїзді платника податків-резидента за кордон на постійне місце проживання та в інших передбачених Кодексом випадках. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог
законів щодо електронного документообігу.
 Податківці також нагадали, що платники податків мають право скористатися податковою знижкою за 2022 рік шляхом подання декларації до 31.12.2023 року. З питань заповнення та подання декларацій  громадянам необхідно звертатись у Центр обслуговування платників, за адресою м. Пустомити, вул. Радоцинська, 1.
 Також фахівці наголосили, що у Центрі обслуговування платників Пустомитівської ДПІ надаються постійні роз’яснення щодо законодавчих норм з одноразового добровільного декларування, ставок та строків сплати збору з одноразового добровільного декларування, розглядаються приклади заповнення форми одноразової добровільної декларації та порядку її подання через Електронний кабінет платника. Платники податків можуть отримати потрібну їм інформацію для ведення підприємницької діяльності, сплати податків на нерухоме майно і земельного податку та провести звірки зі сплати земельного податку громадянами.