Стартувала деклараційна кампанія – 2023

  • 181

Фото без опису

Пустомитівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує: з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.


  Подавати декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.
  До випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), відносяться:
- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);
- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб(резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо);
- отримання іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу);
- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (ст. 177 Кодексу);
- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу);
- набуття статусу резидента України іноземцем (п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 Кодексу). Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи.


Пустомитівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області

 

 

Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можна подати до 01 березня 2023 року

 Пустомитівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, яке проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.
 Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.
Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок:
- 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні та щодо об’єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) в Україні. Як альтернативу платник може обрати ставку 6 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.
- 9% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, та щодо об’єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) закордоном. Як альтернативу платник може обрати ставку 11,5 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.
- 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 28 лютого 2023 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації). Як альтернативу платник може обрати ставку 3 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.
Сплата з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
В разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу 3-ма рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку:
- першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної)
добровільної декларації;
- другого платежу - до 01 травня 2024 року;
- третього платежу - до 1 травня 2025 року.
Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом, виключно в електронній формі.