Зустріч правління ВАОТГ із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною

  • 150

        Фото без опису

03 листопада у Києві відбулася зустріч правління ВАОТГ із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною.

Голова Львівського РВ ВАОТГ та голова платформи «Місцеві бюджети та фінанси» Василь Коваль доніс думку та спільну позицію Всеукраїнської Асоціації ОТГ щодо питання:

▪️Фінансового забезпечення місцевого самоврядування (в тому числі удосконалення системи адміністрування місцевих податків, про поділ повноважень між ОМС та органами податкової служби, про сплату податків за місцем проживання, про особливості бюджетного забезпечення громад в 2024 році.

▪️Необхідності та важливості проведенні повної інвентаризації всього майна (землі та нерухомості) з метою наповнення баз оподаткування задля отримання стабільності надходженнь до місцевих бюджетів

▪️ Місцевих запозичень.

Всеукраїнська Асоціація ОТГ підтримала проект Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо усунення дискримінаційних обмежень у здійсненні місцевих запозичень та наданні місцевих гарантій сільськими і селищними територіальними громадами" (реєстр. № 6472 від 28.12.2021), і просить прийняти його уже в поточному році.

▪️ Горизонтального вирівнювання податкоспроможності бюджетів місцевого самоврядування.

Всеукраїнська Асоціація ОТГ просить зберегти формульний механізм визначення базової/реверсної дотацій на наступний бюджетний період

з врахуванням особливостей надходжень податку на доходи фізичних осіб в поточному бюджетному періоді в залежності від ситуації бюджетів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану).

▪️ Освітньої субвенція. Проблема освітньої субвенції набуває все більшої вагомості протягом останніх років, в умовах воєнного стану – лише підсилюється. Асоціація ОТГ насамперед просить в наступному році виключити пункт 8 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1088 “Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами”, не застосовувати у 2024 році коефіцієнт 0,9 до обсягу освітньої субвенції для всіх місцевих бюджетів, і не допустити подальшого зменшення даного виду міжбюджетного трансферту.

Всеукраїнська Асоціація ОТГ зауважує, що місцеве самоврядування занепокоєне ситуацією, що склалася навколо цього, оскільки багато «прогалин» доведеться компенсовувати за рахунок власних надходжень бюджетів територіальних громад, які в умовах воєнного стану також обмежені;

▪️ Збереження додаткових дотацій:

✓ на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я;

✓ на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв'язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації.

🤝За результатами зустрічі домовилися про співпрацю і обʼєднання зусиль для вирішення актуальних проблематик у територіальних громадах.

🔵🟡Всеукраїнська Асоціація ОТГ —  майданчик, на якому територіальні громади формують консолідовану позицію для захисту законних прав та інтересів і єдиним голосом доносять її на всіх рівнях.