Львівщина:успішні разом! 9 квітня відбувся другий масштабний зʼїзд територіальних громад!

  • 35

Фото без опису

⚡️Львівщина: успішні разом! ⚡️

🗓️9 квітня на Львівщині відбувся другий щорічний «Регіональний зʼїзд територіальних громад Львівщини 2024».
 
📍На заході обговорювалися проблемні питання та можливості діяльності органів місцевого самоврядування Львівщини та налагоджували «мости» комунікації з керівництвом Львівської обласної військової адміністрації та обласними виконавчими органами влади. 
 

Фото без опису
 
🖋️Питання, що підіймалися: 
🔸Розвиток реабілітації, як однієї з ключових сфер в умовах війни, особливо, для військових. Необхідністьдолучення громад фінансово до цього питання. Також, можливо, як варіант напрацювати на карті Львівщини мережу реабілітаційних закладів як на обласному рівні, так із можливим поділом по районах. Як ще один варіант створення робочих груп по районах, із залученням громад.
🔹Допомога громадами Збройним силам України з місцевих бюджетів (законопроект №9559-Д) та необхідність прийняття цього законопроєкту та внесення змін до Бюджетного кодексу України (законопроєкт №9560) якомога швидше для того, щоб громади мали більше законних підстав допомагати ЗСУ.
🔸Надання повноважень органам місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів. Існуюча сьогодні система адміністрування місцевих податків і зборів є неефективною, через що місцеві бюджеті щороку загалом втрачають мільярди. Місцеве самоврядування не має можливості вплинути на результат.
🔹Підготовка укриттів та шкіл до навчального процесу 2024-2025, можливості місцевих бюджетів щодо фінансування будівництва/реконструкції укриттів. Віднедавна гострою для усіх громад стала проблема погодження актів обстеження укриттів, що знаходяться на перших поверхах у закладах освіти. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 р. № 138 (із змінами) на перших поверхах закладів освіти НЕ можна облаштовувати укриття. ❗️Третина укриттів у закладах освіти Львівщини облаштована на перших поверхах. Як підготуватися та розпочати наступний навчальний рік. Переходити в «онлайн» ? Проте, це не ефективно! Фінансово громади не мають можливості збудувати нові укриття. Особливо враховуючи норми ДБН В.2.2-5:202Х про мінімальну площу на одну особу в основному приміщенні укриттів. Раніше цей показник становив 0,6 кв.м. Тепер від 1 кв.м. до 3 кв.м. залежно від характеру будівництва. Можливо, на період військового стану варто залишити старі норми, оскільки, за новими нормами ДБН вартість будівництва для розміщення в укриттях відповідної кількості учнів, що навчаються у закладах освіти зросла в 2-3 рази. І, наступне, не біля кожної школи в радіусі 100-500 метрів знайдеться вільна земельна ділянка для будівництва укриттів. Також, підіймалося важливе питання доступності укриттів для маломобільних груп населення.
🔸Громадська безпека. Співпраця органів місцевого самоврядування, з обласною адміністрацією та поліцією щодо реалізації програми «Безпечна Львівщина» в частині встановлення камер відеонагляду тощо. 
🔹Мобілізація. Говорили про зміна підходу до процесу мобілізації та роль органів місцевого самоврядування у цьому процесі.

📍До спільного обговорення вдалося залучити:
- Максим Козицький - начальника Львівської обласної військової адміністрації; 
- Андрій Годик - першого заступника начальника Львівської обласної військової адміністрації;
- Галина Васильченко  – народну депутатку України, члена Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
- Юрій Холод - в.о. голови обласної ради; 
- Олексій Різник  - заслуженого юриста України, депутатаЛьвівської міської ради;
- Миколу Никитюка – в. о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області;
- Романа Кроляка - керівника Західного офісу Держаудитслужби України;
- Олександр Шляховський – начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області;
-  Юрій Кагітін – начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області;
- Дениса Сахацького – начальника Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).
 
Також, участь в обговоренні взяли керівники департаментів обласної адміністрації, начальники районних військових адміністрацій, голови територіальних громад Львівщини та їх заступники. 
 
✔️Зібрати на одному майданчику представників законодавчої та виконавчої органів влади, абсолютної більшості місцевого самоврядування всіх рівнів - було не просто, проте, необхідно, та, як наслідок результативно!
 
 
Львівське регіональне відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ висловлює подяку Максиму КОЗИЦЬКОМУ і всій його команді за те, що Меморандум про співпрацю, який Львівське регіональне відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ Всеукраїнська Асоціація об'єднаних територіальних громад підписало із Львівська обласна державна адміністрація в межах аналогічної події минулого року, вилився у конкретні позитивні зрушення для громад нашої області.
 Фото без опису
Також, дякуємо усім учасникам, усім гостям та спікерам за те, що не побоялися і прийшли, дякуємо за цікаву та продуктивну дискусію! 
 
Дякуємо нашим захисникам і захисницям за можливість провести цей захід! 

🇺🇦Слава ЗСУ!🇺🇦
🇺🇦Слава Україні!🇺🇦

_
Захід організований Львівський регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації ОТГ в рамках пілотування SALAR International.org.ua у партнерстві із Львівська обласна військова адміністрація та Підберізцівська сільська територіальна громада